Trots målas ofta upp som en företeelse som alla småbarnsföräldrar behöver genomlida, men riktigt så illa behöver det inte vara! Det finns mycket som du som förälder kan göra för att undvika de värsta fällorna. (Men kom ihåg att det inte går att undvika alla sorters utbrott och ett helt bråkfritt familjeliv är inte ett realistiskt mål att ha…)
Orsaken till trots beror på ditt barns utveckling
Ditt barns hjärna är under uppbyggnad och utveckling. Speciellt de områden som hjälper till med emotionell reglering, rationellt tänkande, impulskontroll och språket. Vi kan inte förvänta oss att småbarn ska kunna uttrycka och hantera sina känslor som vuxna gör. Men vi kan lära dem, med tålamod och ständig upprepning, nya sätt att uttrycka och hantera sina känslor.
Se mig, hör mig – älska mig!
När vi möter barnets utbrott med ett högljutt ”Nej, gör inte så!”, ”Gå till ditt rum” eller någon annan typ av större reaktion, råkar vi av misstag uppmuntra det oönskade beteendet. Det låter kanske galet, men ditt barns hjärna längtar efter uppmärksamhet SÅ mycket, att ja, hen kommer omedvetet att upprepa det dåliga beteende, bara för att få sin dos av uppmärksamheten.
Var lyhörd och förstående
Möt utbrottet med att uppmärksamma reaktionen. Jag ser att du är arg. Erkänn sedan känslan med att säga: Det är helt ok att känna sig arg. Håll lugnet och läxa inte upp medans utbrotten pågår.
Prata igenom händelsen – EFTERÅT!
Senare, i ett lugnt och orelaterat ögonblick kan ni prata igenom händelsen. Exempel: Tidigare kunde jag se att du var riktigt arg. Det är okej att vara arg, men det är inte okej att slå någon. Vad kan vi göra istället för att slåss? Du kan berätta för henne att du fortfarande lekte med leksaken.
Tips! Ge ditt barn 10 minuter
Avvara 10 minuter per dag till att leka någonting kul med ditt barn. Gör stunden till ett roligt och speciellt tillfälle då barnet själv får välja lek. Låt inte någonting störa leken. Dvs inga mobiltelefoner, inga syskon – utan bara du och ditt barn. Ni kan till och med kalla stunden för någonting som stärker känslan av att stunden bara är ER, exempelvis Mamma-och-Hugo-tid. För att när barn har haft en dålig dag, har de svårt att sätta ord på sina känslor och identifiera problemet med att säga ”jag är ledsen” eller ”jag behöver dig”. Istället uppstår en känsla av att behöva knyta an och fylla på trygghetsdepåerna igen. Det gör du bäst genom en mysig stund av lek och närhet. Genom att ge 10 minuter till lek per dag kan du till och med förebygga det värsta trotset. Testa – du kommer inte att ångra dig!