Är du i slutet av din graviditet? Då är det dags att fundera över vad du vill ha med till dig och bebisen till BB. Packandet av BB-väskan kan vara en mysig stund och en påminnelse om att bebisen snart är här. Här har vi samlat våra bästa tips om vad som kan vara bra att ha med sig – listan kan såklart kan göras betydligt längre, kortare och anpassas efter dina och din bebis behov.

Kom ihåg! Hur mycket tid du än lägger på att planera och packa din BB-väska så brukar det praktiska alltid lösa sig.


Packlista för dig som mamma

Legitimation – såklart bra att ha men heller ingen fara om det i all hast glöms hemma! Det går att lösa ändå.

Vattenflaska – lustgasen kan göra en riktigt törstig.

Mjuka kläder och underkläder som inte sitter åt. Kom ihåg att du inte behöver en stor packning – ofta använder man sig av sjukhuskläderna under förlossningen. Föredrar du dina egna kläder på BB och vill kunna amma är en omlottröja bra att ha. Ett par mjuka tights eller löst sittande byxor att strosa runt i på BB är också ett bra tips. En mjuk amnings-bh i större storlek för ömma och känsliga bröst är ett skönt alternativ, samt amningsinlägg för att hålla eventuella mjölkläckor i styr.

Förlossningsbrev – om du har någon.

Innetofflor – ett skönt tips är ett par tofflor som värmer fötterna både under och efter förlossningen.

Necessär – med allt som kan behövas inför en eller ett par nätters övernattning. Glöm inte hårsnoddar, tandborste och tandkräm. Läppbalsam kan vara en räddare i nöden eftersom lustgas kan ge ordentligt torra läppar.

Salvor för smärtsamma åkommorBröstvårtssalva för ömma och såriga bröstvårtor kan vara en räddare i nöden innan man fått kläm på amningen. Även något lindrande för smärtsamma hemorojder kan vara skönt om nöden skulle slå till. Laxerande medel kan också komma väl till pass om man, som många, upplever problem med första toalettbesöket efter förlossningen.

Teknik – Mobil, laddare, powerbank, hörlurar med mera är bra att ha om det blir en lugn och utdragen förlossning.

Snacks du gillar – Lite extra energi kan vara gott och välbehövligt, speciellt om du har särskilda preferenser – annars kan man få av det som finns på plats på förlossningen.

Bindor, toalettpapper och värktabeller – Är saker du oftast inte behöver, eftersom allt det finns ju att få på sjukhuset. Äter du däremot andra mediciner som du behöver ta regelbundet behöver du packa ner det.

Packlista för bebis

2-3 mjuka bodys eller pyjamasar, gärna med omlottknäppning för att slippa dra plagget över bebisens känsliga huvud. Är du osäker på vilken storlek som passar kan det vara bra att ha med sig två olika storlekar – ofta är bebisen mycket mindre än vad man föreställer sig. Det behövs inga stora mängder kläder eftersom det brukar rekommenderas mycket hud-mot-hud på BB, så kläderna kommer först till användning när det är dags för hemgång.

1-2 Mössor – För att ge din nyfödda bebis en skönare övergång till livet utanför mammas magen rekommenderas det en tunn mössa, även inomhus.

Ytterplagg – Passande ytterkläder beroende på årstid inför att det är dags för hemgång. Exempelvis en årstidsanpassad overall, tjockare strumpor och mössa.

Babyskydd – Ett absolut måste om ni tänker åka bil hem från BB.

Nalle och filt – Inget måste men det kan vara mysigt att bädda ner sin nyfödda bebis i sin egen filt och nalle. Tips! Sov med bebisens filt och nalle inför förlossningen så att den luktar mamma och pappa och ger en extra känsla av trygghet.

Babyolja– För att skydda bebisens känsliga hud från onödiga tillsatsämnen är naturliga produkter det bästa alternativet. Välj en ekologisk rapsolja för blöjbyten och efter bad.

Blöjor – Om man vill kan man plocka med sig ett par blöjor i minsta storlek för en säkrare hemfärd. För övrigt finns blöjor att få på BB.

Babynest – Ingen nödvändighet, eftersom det ofta går att låna på BB, men det kan vara gosigt att ha en egen att bädda ner bebisen i.

Packlista till partner

Kläder – Ombyte av kläder för en eller ett par nätters övernattningar på BB.

Necessär – Med allt som kan tänkas behövas inför ett par nätter övernattning. Glöm inte tandborste, tandkräm och eventuellt nödvändiga mediciner.

Legitimation – Fint om någon av er kan identifiera er om mamma skulle glömma sin.

Betalkort – Bra att ha både till parkeringen och mat på BB. Maten på BB är ofta gratis för mamman medans partner får betala en symbolisk summa för sin.

Innetofflor – Golven på BB kan vara ruskigt kalla och därför kan det vara fint med värmande tofflor på fötterna.

Teknik – Mobil, laddare och powerbank. Och varför inte en kamera om ni vill dokumentera förlossningen och det lilla livet.

Tips inför hemkomsten

Ett tips är att bocka av inköpslistan och ha de nödvändigaste prylarna till hands innan bebisens ankomst – ofta vill man stänga in sig i bebisbubblan vid hemkomst utan att behöva rusa ut för att köpa ett skötbord. Att förbereda ett par extra matlådor att plocka fram ur frysen kan vara en räddare i nöden för trötta, nyblivna föräldrar.

Vill du ha fler tips? Här har vi samlat våra bästa tips för vad din bebis kan tänkas behöva under sina första månader i livet.